Vierdaagse Nijmegen en de Zomerfeesten

In de derde week van juli wordt elk jaar de Nijmeegse Vierdaagse georganiseerd, officieel de "Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen". Ongeveer 45.000 wandelaars uit de gehele wereld lopen 4 dagen afstanden van 30, 40, 50 kilometer om op de laatste dag, na de laatste meters over de Via Gladiola, het Vierdaagse kruisje in ontvangst te mogen nemen.

De Nijmeegse Vierdaagse ontstond begin 20ste eeuw in een periode waar er veel aandacht was voor beweging en lichamelijke opvoeding. De eerste mars werd in 1909 gelopen met iets meer dan 300 deelnemers. Sinds de Olympische Spelen in Amsterdam van 1928 lopen er ook internationale wandelaars mee.

De Vierdaagse wordt traditioneel geopend en de wandelaars ontvangen met de zogenaamde Vlaggenparade. Op de zondagmiddag voorafgaande aan de mars worden de nationale vlaggen van de deelnemende landen getoond en een defile gehouden voor de deelnemende militairen. De parade vindt plaats in het Goffert stadion. Op dinsdagavond is het traditionele vuurwerkspektakel 'de Waal in Vlammen' vanaf de Waalkade te bewonderen.

In 2011 vindt de Vierdaagse plaats van 19 tot en met 22 juli.

Vierdaagsefeesten of Zomerfeesten
Terwijl de wandelaars vroeg naar bed gaan om de volgende dag weer fit aan de start te verschijnen, vieren dagelijks honderdduizenden bezoekers de Nijmeegse Zomerfeesten. De stad staat vol met podia en eettentjes, en de kroegen draaien overuren. Tal van bekende artiesten treden op. Met ruim een miljoen bezoekers per jaar is dit het best bezochte evenement in Nederland. Wilt u overnachten in Nijmegen, wees er dan op tijd bij.